Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

“ÇALIŞAN GASTECİLER”

Bu haber 498 kere okunmuş. 12/01/2022

 

Çalışan Gasteciler günü 10 Ocak, çalışanlarına kutlu olsun. Aslında gazeteciler diye yazmam gerek. Doğrusu odur. Gazeteci. "Ayaklı Gaste" isimli kitabımın hatırına ben Gaste dedim.  Halen Balıkesir24Saat, Körfez Star Gazetesi ve Halkız Biz gastesinde yazdığım için içimden böyle demek geçti.İmla hatası değil yani. Bilerek tarafımdan yazılmıştır. Uzun yıllardır yerel basında çalışan bir gasteci olarak bu gülümsetmeyi hak ettiğimi düşünüyorum. Halk arasında gazete diye söylenirken, gaste diyenleri de duyuyorum. Yerel basında yıllardır yazmanın keyfiyle bugün kendimi ödüllendirdim. Dostum, hemşehrim Gül Kaman da özel bir kutlama yaptı. Eee insan mutlu oluyor tabi ki. "Gazetecilik ilkelerinden ödün vermeden, karşılaştığı her zorluğa rağmen, kamuoyuna doğru ve tarafsız, haberlerin ulaşmasını sağlayan, üstlendiği sorumluluğun bilincinde olan tüm gazeteci arkadaş ve dostlarımın, basın emekçilerinin gününü kutluyorum."

******************

Gül Kaman, sağol dostum, teşekkürler. Ancak; kamuoyunu doğru ve tarafsız haberlerle ulaştıran, yolsuzlukları korkusuzca yazan, bu uğurda can verenleri burada saygıyla, özlemle, minnetle anıyorum. Gazeteci Hasan Tahsin'i nasıl unuturum!.İlk kurşunu sıkarken öleceğini bilen koca gönüllü yurtsever direnişçi, kurtuluşun yürekli gazetecisi,kadrini kıymetini bilenlerin yüreğinde yaşayan genç gazeteci. Asıl adı Osman Nevres. Minnet ve dua ile. 24 Ocak 1993'te evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucunda onu kaybettik. Hainlerin katlettiği Uğur Mumcu'yu nasıl unuturum! Yakın tarihimizin en cesur gazetecilerinden, Sakıncalı Piyademizi günler sonra katledilişinin 28. Yılında anacağız. Eşi Güldal Mumcu, evlatlarından oğlu gazeteci Özgür Mumcu, kızı Özge Mumcu yıllardır babasızlığının hasretiyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Babaları onların genç oluşlarını göremedi. Gençliklerini babasız yaşadılar. Çocuk gülüşlerinin yerine hüzünlerin arasında büyüdüler.

******************

Kolay bir iş değil ki gazetecilik.  Doğru haberi vermek, gerçekçi yorum yapmak. Okurlara ulaşmak adına kafa yormak. Basın yazılı veya görsel, dünyaya açılan penceremiz. Gözümüz, kulağımız. Yol gösterenimiz.  Prof Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı "çalışan gazeteciler "yazısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün basın tarihindeki gazeteciliğini şöyle anlatıyor: "Atatürk’ün 'Mevcut araçların birincisi ve en önemlisi' dediği basın o kadar önemlidir ki…Atatürk ilk gazetesini Harp Okulunda daha öğrenciyken kendi el yazısıyla çıkarır. Daha sonra arkadaşları Fethi Okyar ve Dr. Rasim Ferit’le 1 Kasım 1918 ‘de “Mimber” adlı gazeteyi çıkarırlar.

******************

"GAZETECİLER 61 YIL ÖNCESİNİN HAKLARINI BUGÜN MUMLA ARIYOR"

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti "10 Ocak çalışan gazeteciler " günü şu bildiriyi yayınladı: "Sayısız sorunların beraberinde getirdiği zor koşullar altında bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne daha ulaştık.Basın sektöründeki yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle işsizlik tehlikesi her geçen gün artıyor. Çalışma saati, yeri, zamanı belli olmayan gazeteciler alın terinin karşılığını hiçbir şekilde alamıyor, göremiyor. Meslektaşlarımızın 2008 yılı öncesi 5 yıl olan yıpranma süresi, basın kartı şartına bağlanılarak önce 2,5 yıla indirilmişti. Bu süre haklılık payı olmayan gerekçelerle fiilen 2 yılın altına düşürüldü. Basın emekçilerinin fiili hizmet zammı eski haline getirilmeli. Basın kartı şartıyla birlikte Basın İş Sözleşmesi ile çalışanlar meslektaşlarımızı da kapsamalı. Zor şartlarda, 24 saat özveriyle görev yapan basın çalışanları çok daha iyi imkanlarda çalışmayı, daha iyi yaşamayı hak ediyor. Günümüzde, gazeteciler çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme yönüyle 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değil. Çalışan gazeteciler 61 yıl öncesinin haklarını bugün mumla arar durumda. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

"SOSYAL MEDYA İLE GAZETECİLİK FARKLI ŞEYLERDİR"

Kabul etmeliyiz ki, medyamızın bağışıklık sistemi çökmüş durumdadır. Bunun iç ve dış kaynaklı sayabileceğimiz birçok nedeni vardır. Günümüzde hemen herkes, sosyal paylaşım ağlarındaki itibar suikastlarının faturasını gazeteciliğe keserek; “ahlaklı gazetecilik”, “sorumlu gazetecilik”ten dem vurmaktadır. Şu bilinmeli ki, Sosyal medya kullanıcısı olmakla, gazetecilik çok farklı şeylerdir. İki mecra yan yana getirilerek “gazeteci” tanımlaması yapmak her yönüyle çok tehlikelidir. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğiyle mücadele ve itibar suikastlarına karşı tek çare, kamu yayıncılığını güçlendirmektir. Kamu yayıncısı kuruluşların gerçek sahibi halktır, millettir.

“GAZETECİLİK MESLEK YASASI OLMAZSA OLMAZ”

“Bu yüzden, güzelle çirkinin edilmesine imkan sağlayacak basın meslek yasası diye her platformda haykırıyoruz.İlkeli yayıncılığı en çok isteyen gerçek gazetecilerdir. Zeminini hazırlaması, yasal düzenlemeyi yapması gerekenler ise, bugünkü manzaradan şikâyet edenlerdir. Türk basını, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır.

Dijital mecralardaki yayıncılığı da içerisine alan Basın Meslek Yasası ivedilikle çıkarılarak çalışan gazeteciyle şarlatanlar ayırt edilmeli. Bu vesileyle, meslektaşlarımızın "Gazeteciler Dayanışma Günü"nü kutlar, basın bayramını gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere ise, örgütlü mücadele sonucu ulaşılabileceğini hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın, gazeteciyi ancak gazeteciler koruyabilir!

“10 OCAK 1961'DE NE OLMUŞTU?”

61 yıl önce 4 Ocak 1961 yılında kabul edilen 212 yasa ile gazetecilere önemli haklar sağladı. Basın çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştiren ve sosyal haklarını güvence altına alan bu yasaya karşı çıkan gazete sahipleri, 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldı. Gazete çalışanları bu gelişme karşısında 10 Ocak 1961'de Valiliğe kadar yürüdü. Ardından toplumu habersiz bırakmamak için 3 gün boyunca "Basın" adıyla gazete çıkardı. İlk sayısı "Daima halkın hizmetindeyiz" manşetiyle çıkan Basın gazetesi, günlük 100 binlik tirajı geçince gazete sahipleri yasayı kabul etmek zorunda kaldı. 10 Ocak, bu tarihten sonra Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı. 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi, "Bayram” olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı. Gazeteciler kazanılmış haklarının neredeyse tamamını ihtilal dönemlerinde kaybetti.”

FATMA ZEHRA KÖSELEY

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 2 = ?