GMKA’DAN KARBONSUZ TEMİZ ÜRETİME DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen Üreten Şehirler Karbon Ayak İzi Danışmanlığı Tematik Teknik Destek Programı, Balıkesir Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen kapanış toplantısıyla sonlandırıldı. Teknik destek programı kapsamında seçilen işletmelerin saha çalışmaları başarıyla tamamlanarak raporlar işletmelere teslim edildi. Güney Marmara Bölgesi'ndeki üretici işletmelerin karbon ayak izi analizleri ve temiz üretim süreçlerini iyileştirici çalışmalarla desteklenerek çevresel performanslarını artırmak amacı ile yürütülen program kapsamında, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile Bursa Model Fabrika arasında imzalanan protokolle, işletmelere detaylı analiz ve uygulama desteği sunuldu. Kapanış toplantısı, GMKA Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Program çıktılarının ve gelecekteki yeşil dönüşüm fırsatlarının değerlendirildiği panelde, elde edilen sonuçlar ve sektörel kazanımlar katılımcılarla paylaşıldı.
Toplantıda Paydaşlar Sonuçları Değerlendirdi
Elde edilen bulguların ve ilgili sektörlerdeki yeşil dönüşüm fırsatlarının değerlendirildiği kapanış toplantısında Tübitak MAM’da kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Dr. Recep Partal, proje kapsamındaki; temiz üretim çalışmaları, elde edilen çıktıları, işletmenin bu çalışma sonucunda elde ettiği kazanımları ve sektöre yönelik konsolide bilgileri katılımcılara aktardı. Bursa Model Fabrika Koordinatörü Mustafa Birol Aksel ise proje kapsamındaki süreç yönetimi çalışmalarının çıktıları, işletmelerin elde edebileceği potansiyel faydaları ve Bursa Model Fabrikanın çalışmalarını detaylı bir şekilde aktardı. Toplantıda Tübitak MAM’da ekip lideri olarak görev yapan Dr. Tuba Budak yeşil dönüşüm kapsamında ülkemizde işletmelerin yararlanabileceği destekler hakkında bilgi aktarırken, işletmelerin bu kapsamda elde edebileceği kazanımlara değindi. Programın kapanış bölümünde ise GMKA Programlama ve İzleme Birim Başkanı Dr. Emrah Bozkurt da ajans tarafından yakın dönemde ilan edilen Yeşil Gelecek Programı hakkında bilgi aktararak, ajansın yeşil dönüşüm çalışmaları ile teknik destekler hakkında bilgilendirme yaptı.
Yeşil Dönüşüm İçin Yol Haritası Ortaya Kondu
Üreten Şehirler Karbon Ayak İzi Danışmanlığı Programı, saha analizleri, temiz üretim uygulamaları, yalın dönüşüm süreçleri ve destek mekanizmalarının tanıtılması alanlarında işletmelerin kapasitesini artırdı. Kapanış toplantısı sayesinde, bölge sanayicilerine yeşil dönüşüm yol haritası özet geçildi; program çıktılarının rapor olarak işletmelere teslim edilmesiyle bu planlar da somutlaştı. Program, Avrupa Birliği Yeşil Taksonomi kriterlerine uyumlu; iklim değişikliği ile mücadele, döngüsel ekonomi, su kaynakları ve biyoçeşitlilik gibi alanlarda proje geliştirenleri önceliklendirdi. Ayrıca, kadın ve genç istihdamına katkı sağlayan girişimler teşvik edildi. Haber: Hasan AKAR