Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

Çalıştay İlk Adımdı, Devamı Gelecek

Bu haber 412 kere okunmuş. 10/08/2020

Değerli dostlar, geçtiğimiz hafta Edremit önemli bir Çalıştay’a ev sahipliği yaptı. Bir ilk olma özelliği taşıyan “Körfez Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayı”, Güre’deki Adrina Termal Otel’de, 27 Temmuz’da gerçekleştirildi. Bu çalıştayın tüm organizasyonu Balıkesir Kent Konseyi tarafından üstlenildi.

 

Bildiğiniz gibi, Körfez’in sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılması için, Edremit Çevre Platformu böyle kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi teklifini uzun süredir dile getiriyordu. Geçen yaz, bu amaçla bir imza kampanyası düzenlemiş ve toplanan 15.156 hemşerimizin imzası ile Balıkesir Valiliği’ne başvurmuştu. Valiliğin konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne havale etmesi üzerine de, Kasım ayında Başkan Yücel Yılmaz’la görüşerek talep ettiği Çalıştay’ın içeriği ve kapsamıyla ilgili bilgilendirme yapmıştı. Çalıştay’ın düzenlenmesi görevi, Balıkesir Kent Konseyi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği başkanı da olan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı’ya verildi. Belki kimse onun ismini ön planda görmedi ama bu Çalıştay’ın düşünceden uygulamaya geçmesi, onun çabasıyla gerçekleşti. Bunu özellikle ifade etmek isterim.

 

Edremit Körfezi’nin ne yazık ki birikmiş sorunları var. Yıllardır çoğalan, vaktiyle küçük belediyeler zamanında sınırlı imkanlar nedeniyle halledilemeyen, Büyükşehir olduktan sonra da projelendirilmesi geciken önemli sorunlar bunlar. Bölgedeki çevre kirliliği de, büyük ölçüde bu birikmiş sorunlardan kaynaklanıyor. Başta deniz ve derelerimizin kirliliği, arıtma tesislerinin yetersizliği, katı atık sorunları olmak üzere, çözüme ulaşmak için önce bu sorunların varlığını kabullenmek ve samimi bir ortamda tartışmak gerekiyor. Sadece belediyeler değil, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da katkısı gerekiyor. Sivil toplumun desteği gerekiyor. Hepsinden önemlisi de yapılacak çalışmaların eşgüdüm içinde ve belirli bir koordinasyon çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yoksa, gerçekten Körfez sakinlerinin sabırları epeyce zorlanmış durumda. Çözümün gecikmesine hiç kimsenin tahammülü kaldığını söylemek mümkün değil. Vatandaşlar bu durumu kader olarak da görmüyorlar haliyle. O nedenle de, Çalıştay’ın katılımcıları geniş bir çerçevede belirlendi. Bahar aylarında yapılması ve iki gün sürmesi, ilk günün de halka açık olması planlanıyordu. Fakat pandemi nedeniyle gerçekleşmesi biraz gecikti ve tek gün olarak yapılabildi. Ancak bu ilk toplantıyla yetinmeyip, başka çalıştayların ve etkinliklerin de yapılması kararlaştırıldı.

 

Sabah 10:00’da başlayan Çalıştay’da ilk açılış konuşması Edremit Kent Konseyi Başkanı Ö. Aytekin tarafından yapıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Y.Yılmaz da sorunları açık yüreklilikle kabul eden ve ortak çözüm iradesini öne çıkartan bir konuşma ile, tüm katılımcıları motive etti. Yapılacak yatırımların, aynı zamanda bir finansman sorunu da olduğunu ifade etti. Birlikte çalışma kararlılığını, herkesin fikrini aldıktan sonra uygulamaya geçme tercihini iletti. Daha sonra, Prof. Dr. Burhanettin Farizoğlu çevre sorunları üzerine bir sunum yaptı.

 

Verilen kısa bir aradan sonra 11:00’de Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın moderatör olarak yönettiği “Balıkesir’de Sürdürülebilir Çevre Yönetimi” konulu Panel’e geçildi. Konuşmacı olarak Edremit Çevre Platformu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, BASKİ Genel Müdürlüğü, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Burhaniye Kent Konseyi adına konuşmacılar görüşlerini açıkladılar. Bu konuşmalarda, halen yapılmakta olan ve yapılması planlanan yatırımlarla ilgili bölümleri tüm katılımcılar dikkatle dinlediler. Zira Körfez’in artık ısrarla altyapı yatırımları istediği hususu, özellikle sivil toplum temsilcilerince dile getirilmişti. Atanmış ya da seçilmiş tüm yöneticiler de, Körfez’de yıllardır biriken sorunları yakından biliyorlar zaten. Bu sorunların, planlı ve sürekli bir çalışmayla giderilmesi gerekiyor. O nedenle, güncel ve doğru verileri esas alan bir “Körfez Master Planı” hazırlanması hususu, konuşmacılar tarafından dile getirildi. Bu paneli, katılımcıların sordukları sorular ve verilen cevaplar izledi.

 

Öğleden sonraki bölüm, 13:30’da Doç. Dr. Ahmet Öztopal’ın “En Büyük Küresel Tehdit: İklim Değişikliği” konferansıyla başladı. Daha sonra ise, katılımcılar beş ana başlık altında oluşturulan çalışma gruplarına ayrıldılar. Her çalışma grubunun moderatörlüğünü değerli bir bilim insanı yaptı. “Deniz ve Kıyı Kirliliği” çalışma grubunda Prof. Dr. Oğuzhan İlban, “Kanalizasyon, Şebeke ve Arıtma Tesisleri” çalışma grubunda Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz, “Sıfır Atık ve Atık Yönetimi” çalışma grubunda Prof. Dr. Abdullah Soykan, “Çevre Bilinci ve Koruma Kültürü” çalışma grubunda Dr. Erdal Gümüş, “İklim Değişikliği ve Önlemler” çalışma grubunda Doç. Dr. Ahmet Öztopal kolaylaştırıcılığında, katılımcılar sorunların tespiti ve çözüm önerileri üzerine 14:00’den 17:00’ye kadar çalıştılar. Her konu açıkça ve samimiyetle konuşuldu. Küçük veya büyük, önemli veya tali ayırımı yapılmaksızın tüm sorunlar ve çözüm önerileri kayda alındı.

 

17:30’da tüm çalışma gruplarının raporları toparlandı ve Kapanış Oturumu’nda dile getirildi. Bu raporların tekrar redakte edilerek son haline getirilmesi, ilçelerde ve Balıkesir’de belediye meclislerine sunulması kararlaştırıldı. Halkın talepleri, sivil toplum kuruluşları eliyle bu Çalıştay’a iletildi. Belediyelerin ve kamu kurum, kuruluşlarının projeleri ve sunumları da dinlenildi. İtiraz edilen ve aciliyet taşıyan konular ortaya çıktı. Şimdi bütün bunlar, kent konseyleri marifetiyle belediye meclislerinin önüne konulacak. Yapılması gerekenler ve eylem planı da buradan şekillenecek. Bir başka söyleyişle, artık hiçbir yöneticinin “bana iletilmedi bu sorun” deme şansı bile kalmayacak. Her kademe yöneticilerin bilgilenmesi böylece sağlanmış ve tamamlanmış olacak.

 

İş kaldı çözüme.. Bunların bir kısmı başladı bile. Bir hareketlenme var daha şimdiden. Edremit Çayı’nın denize döküldüğü alanda temizlik ve taş döşeme çalışmaları yapıldı. Havran Çayı ve Gömeç Deresi’nde de yakında başlayacak. Güre, Burhaniye, Ayvalık için projeler açıklandı. Katı atık sahalarının rehabilitasyonu için çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Özetle bu çalıştay, yılların birikmiş sorunlarına dikkat çekilmesini de sağladı, çözümü için harekete geçilmesini de.. Bunu izleyen başka çalıştaylar veya sempozyumlar da yapılacak. Sonuçta bir ortak çalışma hattı oluşturulacak elbette. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da, verilen sözlerin, hazırlanan projelerin hem takipçisi olacaklar, hem de destek verecekler. Sadece Büyükşehir’in veya BASKİ’nin değil, ilgili tüm kurum ve kuruluşların, belediyelerin de harekete geçme ve çözüm odaklı çalışmalarını sağlamak için, vatandaşların denetimi ve baskı grubu oluşturmaları artık daha da önemli.

 

Edremit ve Körfez, hakkı olanı istiyor. Temiz ve huzurlu bir yaşam için ilgi, yatırım ve düzen istiyor. Bu Çalıştay ilk adımdı. Devamını sağlamak ve hayırlı sonuçlarını da görmek dileğiyle..

 

KUBİLAY S. ÖZTÜRK

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 5 = ?