Balıkesir'in Bayrak Adamı Hasan Basri Çantay anıldı
Balıkesir Milli Mücadelesinin öncü ismi, gazeteci, yazar, şair ve Kur'an-ı Kerim müfessiri Hasan Basri Çantay, vefatının 60. yılında Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki programla anıldı. Balıkesir Kuvayi Milliyesinin bayrak ismi ve milli şair Mehmet Akif Ersoy'un yoldaşı, milletvekili. öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an-ı Kerim müfessiri Hasan Basri Çantay, vefatının 60. yılında Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) İlahiyat Fakültesi'ndeki programla yad edildi. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü, Balıkesir Müftülüğü işbirliğiyle düzenlenen program saygı duruşu ile başladı. Ardından İstiklal Marşı, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Hasan Basri Çantay'ın kısa yaşam öyküsünü içeren belgesel gösterimiyle devam etti. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkan'ın açış konuşmasını yaptığı programda, Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Prof. Dr. Nevzat Aşık ve Hasan Basri Çantay'ın torunu Ali Yılma Çantay, Balıkesir Milli Mücadelesinin bayrak ismi Çantay'ı çeşitli yönleriyle anlattı.
TALEBESİ NEVZAT AŞIK'TAN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Hadis Araştırmacısı Prof. Dr. Nevzat Aşık, talebeleri arasında bulunduğu Hasan Basri Çantay'ın çok mütevazi yaşam sürdüğüne dikkat çekerken mezarının niye Balıkesir'de olmadığına da açıklık getirdi. Hasan Basri Çantay'ın Tefsirli Kuran Mealinden örnekler verdiği konuşmasında Prof. Dr. Nevzat Aşık, bunun sadeleştirilmemesinin büyük bir zenginlik olduğuna dikkat çekti.
ÇANTAY'ın EĞİTİMCİ KİMLİĞİ
İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı araştırmacı-yazar Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit ise, ülkenin önemli değerleri arasındaki Çantay'ın yaşamından örnekler verdiği konuşmasında eğitimci kişiliği üzerinde durdu. Balıkesir'de şehit çocukları için açılan okulda müdür olarak görev yaptığı sırada Çantay'ın mesleki eğitime verdiği öneme değinen Bayyiğit, "1925'te açılan bu okuldan çocuklar meslek sahibi olarak mezun olmuştur. Günümüzde mesleki liselerin önemi yeni anlaşılmaya ve konuşulmaya başlanırken, Hasan Basri Çantay, bunu 100 yıl önce Balıkesir'deki Şehitler Mektebi ile hayata geçirmiş." ifadesini kullandı.
ANMAYA İLGİ YOĞUN OLDU
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programa Vali Yardımcıları Ali Edip Budan ve Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Memur-Sen Balıkesir Başkanı Ercan Kunter, Altıeylül Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Derdiman ile Çantay'ın hayattaki akrabalarının da katıldığı anma programı, çok sayıda akademisyen, siyasetçi ve gazeteciyi bir araya getirdi.
MİLLİ MÜCADELENİN GÜR SESİ
Balıkesir'in kıymetli ismi Hasan Basri Çantay, kimsenin sesini çıkaramadığı karanlık günlerde Balıkesir’de çıkardığı SES gazetesiyle milletin çiğnenen haklarını savunarak işgale direndi, milletimizi aydınlattı, askerimize moral kaynağı oldu. Kuvayi Milliye şehri Balıkesir'de milli mücadeleye bayraktarlık yapmıştı.
MEHMET AKİF'İN YANINA
Balıkesir'in bayrak ismi Çantay, mezarının çok sevdiği dostu Mehmet Akif'e yakın olması konusundaki vasiyeti üzerine Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilmişti. (Bülten)