Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

KUVAYİ MİLLİYE RUHU BURHANİYE DE

Bu haber 2522 kere okunmuş. 25/06/2020

 

AZİZ NESİN’DEN  BU VATANI KURTARANLAR ÖYKÜLERİNDE BURHANİYELİ BORAZAN ÇAVUŞ

 

Balıkesir valisi Utku ACUN 2002 yılında, Kurtuluş savaşımızın milli hareket noktası KUVAİ-MİLLİYE   ruh ve anılarını canlandırmak için başlattığı Ateş’e Balıkesir’e bağlı tüm belediye ve siyasilerin katılımıyla önce Balıkesir’de görkemli bir anıt gerçekleştirmiş, 2008 yılında da Burhaniye Türkiye’nin İkinci Büyük KUVVAİ-MİLLİYE anıtını, Burhaniye’nin 86. kurtuluş yıldönümünde coşkulu bir törenle gerçekleştirmişti. (Birincisi Uşak ta )Yıllar bazı farklılıklar yarattı…

Anıt girişinde Karaağaç cephesindeki ilk şehidimiz, Bursa Ulu dağlı Recep Onbaşı ilk şehidimizi  At üzerinde vuruluş anını tasvir ediyor, İkinci gurupta Aziz Nesinin öykülerinde yazdığı BORAZAN ÇAVUŞ-Hasan ve Kadir efelerin görkemli Heykelleri, ve Üçüncü gurupta Kurtuluş savaşı rölyefleri  ile Mustafa Kemal ATATÜRK-172  alay komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve Milis kuvvetler komutanı Mehmet Cavit Emir yer almaktadır. (Top arabası sonraki yıllarda ilave edildi, iskele meydanındaydı.)

(Tankut hocamız vefat etmeseydi bu Bulvara tıpkı Bursa’daki gibi adı verilecek, Fahri hemşeri ilan edilecekti meclis kararıyla, Hocamızda Çanakkale gibi çok figürlü heykellerle donatma tasarımı vardı. Çanakkale’den –İzmir’e kadar KUVAİ-Millîye ruhunu canlandıran heykellerle yaşatmak arzusundaydı.)

 

TARİHTEN BİR BELGE… BURHANİYE TEYYARE CEMİYETİ 8,4.1924  TARİHLİ KARAR…

 

Şubemizde bu güne kadar 35.000 (otuzbeşbin) liraya yakın paraya devletimize bir uçak almak için toplamış durumdadır. Kasabamızda bir tayyare meydanı bulunmadığından bir deniz uçağı gönderilmesi rica olunur……. 5.1.1928 tarih ve 495 yazı ile cevap verilerek 2 adet uçak alınmıştır.

9 Nisan 1927 tarihinde Burhaniye-Ören iskelesi önüne iki  uçak denize inerek Burhaniye halkı coşku ile karşılamış ve BURHANİYE ismi verilerek Ordu yetkililerine teslim edilmiştir. Aynı Tarihlerde de EDREMİT halkı uçak hediye etmiş Edremit ve KAZDAĞI uçakları Çanakkale  savaşlarında tarihi yerini almıştır, Burhaniye girişinde, Deniz uçak  konusunu canlandırmak için Yolcu uçağını anıt önüne yerine İskele meydanına koysaydı  ilgililer çok yararlı olacak ve bu öykü ziyaretçiler tarafından okunacaktı. Anı fotoğraflarında  gururla belgelendirilecekti. Otobanda incelemek ve yazıyı okumak imkansız…

 

AZİZ NESİNDEN ALINTILARLA – BORAZAN ÇAVUŞ

 

1830 Yılında PELİTKÖY’de Mehmet ve Mevlüde’nin  çocuğu İsmail (Borazan çavuş) dünyaya geldiğinde, Yemençöllerinde, Çanakkalede savaşarak, Burhaniye’yi yunandan yakmaktan kurtaracak özel zeki bir evlat sahibi olacakları kimsenin aklına bile gelmemiştir.

1914 Birinci dünya savaşı yılları, Osmanlı (Türk) ordusu 8 cephede ve özellikle Çöllerde      savaşıyordu. Dikili’deki birlikte Makineli Tüfek birliğinde er olarak görevdeyken, Süveyş kanalı ve Mısır sorunları için çöllerde savaşmış,16 Tümen 28 Alay 1. Taburu kanal çevresinde başarılı olamamış ve kalan arkadaşlarıyla Çanakkale savaşlarına geri çekilmiştir. 5 yıl gibi uzun bir askerlik döneminde Borazanı çok iyi çalması nedeniyle her cephede görev alarak terhis olup Burhaniye’ye geldiği yıllarda, 1918 2.dünya şavaşı Osmanlının ortağı Almanlar mağlup olunca, Hasta adam diye adlandırılan yönetimdeki topraklarımız, İngiliz, Fransız, İtalyan, yunan gibi birliklerle işgal edilmeye başlanmıştır. Ege bölgesi özellikle 27 Mayıs tarihinde sayı ve silahça üstün olarak İzmirden işgale başlamıştır. Bu arada İsmail Efe arkadaşlarıyla küçük bir gurup kurmuş, Bölgede 172 alay gönüllüsü olarak ve bu arada Edremit Kaymakamı Hamdibey de örgüt kurarak KUVAYİ MİLLİYE ruhu oluşup Komutan Ali Çetinkaya-Kaymakam Hamdi bey ve Borazan çavuş küçük müfrezesiyle İlk Kurtuluş savaşı örgütü kuran ve Düşmana ilk karşı gelen cephe oluşturup, Yunanı çok oyalayıp Anadoluya geçmesini geciktirip yararlı cephe savaşları verirken Mustafa Kemal ATATÜRK’te Türk ordusunu kurmak ve güçlendirme zamanı kazanmış oldu… (Borazan çavuşun başarılarını İzmir Kuzey cephe komutanı Kazım Özalp paşada taktir edip haberleşiyordu.) 1920 Yılı Haziran Ayvalık,Burhaniye, Edremit yunan işgali gerçekleşmiş, evlere beyaz bayraklar çekilmiş, aydınlar tutuklanmış, tabelalar yunanca yazılmıyabaşlanmış.Borozancavuş bu günlerde  müfrezesiyle Burhaniye çevresinde yunana  vur –kaç  ve özellikle TELEFON BAĞLANTILARINI tahrip ederek 13 ay yunanı  oyalıyan çok  yararlı baskınlar yapmıştı. NİHAYET 26 AĞUSTOS 1922 sabahı ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞIMIZ büyük taarruz başlamış, yunan ordusu büyük bir yenilgiye uğrayarak, ayrıldığı bölgeleri yakıp yıkarak Edremit körfezi ve İzmir’deki gemilerine varmak için düzensiz ve dağınık olarak çekilmekteydi (Balıkesir’de yunan kolordusu karargahı vardı)

O günlerin birinde (7 Eylül 1922) Ali-namıdeğer Borazan çavuş, Burhaniyenin merkezinde bulunan Caminin şerefesinde düşman yolu gözlüyordu. Özellikle Hasan ve Kadir efeyi Burhaniyenin farklı uçlarında bekletiyordu. Sabahın ilk işiklarında yunan gözükünce Borazan çavuş tüm nefesiyle borusunda Kuvai Milliye hücüm emrini çalarken diğer arkadaşları hareket ederek havaya ateş etmiye başlayarak büyük bir birlik izlenimi yaratınca yunan, Burhaniye’ye girmekten vaz geçerek Edremit güzergahına dönünce Bir Borazansesiyle Ali çavuş ve arkadaşları sayesinde Burhaniye yakılıp, yağmalanmaktan kurtulmuş oluyor…

Yıllar sonra Ali Çetinkaya Meclisteki Ulaştırma Bakanı görevinden vakit bularak Burhaniye halkının vefa borcu olarak armağan edeceği 3 katlı köş k için Burhaniye meydanına geliyor.(Yıllar sonra köşk yıkılıp bu günkü Atatürk meydanı gerçekleştiriliyor.) Arkadaşları arasında sohbet ederken. Borazan Çavuşa, maddi durumunun iyi olmadığını öğrendiğini, yardımcı olmak istediğini ve makam görevleri vermek istediğinde, Borazan Ali efe kabul etmeyerek şöyle cevap veriyor: VATANA HİZMET KUTSALLIĞINI HİÇ BİR  MAL VE MADDİ DEĞERLE ÖLÇÜLEMEYECEĞİNİ söyleyerek sakin yaşamına devam ediyor. (Tıpkı Havranlı Seyit Onbaşı gibi karakterde...)

8 Eylül 1971 yılına kadar Burhaniye kurtuluş günlerine katılır, o  tarihi hücüm borusunu çalarak Geçit töreni başlatılırdı. 1 Nisan 1972 yılında hiçbir mal varlığı olmadan VEFAT etmiştir.

Burhaniye’ye yerleştiğim yıllarda, Torunu Derya ve Anne babası ile tanışmanın mutluğunu yaşadım. Tankut hocam bu anıtı gerçekleştirirken Burhaniye ve Hocam arasında toplantı ve bilgi alışverişlerinin neredeyse ana kaynağı olmanın gururunu yaşarken artık 20 yıldır bu bölgede olduğum için söz hakkıma güvenerek Burhaniye Halkının bu anıta daha çok sahip çıkarak gururlanmasını arzuluyorum. Atatürk sevdalısı, merhum bir Devlet Sanatçısı Heykeltaraş’ın son eseri ve koleksiyon değerindedir. (Türkiye’mizde 275 adet anıt eseri ve Çanakkale heykelleriyle tanınır. Beğendiniz bir heykelin arkasında mutlaka TANKUT ÖKTEM imzası ile karşılaşırsınız.)

SONUÇ OLARAK; TARİH + DOĞA + DENİZ  söylemleri her sahil kenti için söylenebilir ama KUVAYİ MİLLİYE ve BORAZAN ÇAVUŞ sadece burasının gururla paylaşacağı anılar ve anıttır…

 

HAŞMET DEMİRBİL

 

FOTOĞRAF KOÇU

EĞİTMEN – GAZETECİ

ARAŞTIRMACI YAZAR

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 1 = ?