Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

COVİD-19, TEMA VE KÖY ENSTİTÜLERİ

Bu haber 4790 kere okunmuş. 12/05/2020

 

COVİD-19, TEMA HAYRETTİN KARACA VE KÖY ENSTİTÜLERİ

 

 

Sağlık nedenlerimden dolayı Mart başından itibaren gönüllü karantina günlerimde,Basın ve fotoğraf albümleri.gençlik fotoğraflarım incelerken, Nisan ayının çok anlamlı günler yaşaması dikkatimi çekti,Çocukluk yıllarım,Tema eğitimlerimiz ve Köy Enstitüleri haftası (Meclisin kurulmasının 100. yılı, 23 Nisan) derken bir baktım ki bu üçlü neredeyse önemli bir noktada bütünleşiyor...

TV ve yazılı basında, önceleri maske,eldiven,gıda konuları ayrı ayrı işlendiSemptomlar kesin ve gizli verileri açıklandı.En sıkıntılısı önceleri biz 65 yaş gurubu neredeyse en tehlikeli gurup diye sokaklarda çok zor durumda bırakıldı,sonraları 20 yaş ve bence tüm canlılar olarak Virüs ile koruma mesafelerimiz açıklandı. Ani ve Mecburi KARANTİNA günleri ve cezaları gündeme geldi. Tabii bunları her dakika karmaşa olarak dinlerken bazı alışkanlıklarımızla tavsiyelerimizin çakışması dikkatimizi çekti. 1948 doğumlu olarak,2.dünya Savaşı günleri, Erzak vesika yaşamlarımızın bir benzeri,Marketlere saldırı ve rafların boşaltılması,fiyat artışları, 70 yıl önceki,Kıyamet alameti diye anlatılan; Deprem, Su baskınları ve Kıyamet günü,hastalık suçlamaları belli bir kesim olarak ele alınması,v.s. v.s. Virüs olayınla dalga geçen inanmayan gençler veya siyasiler(Vefat eden doktorlarımız hiç ders olmuyor. Yazık..)..v.s.  v.s.Gençliğimizde eve gelenlere KOLANYA,TERLİK,GİYSİLERİ DIŞARIDAN GELİNCE DEĞİŞTİRMEK,KOMŞULUK HAKLARI,EMPATİ ne kadar önemli ve öncelikli boyutlardaymış(Çeşitli etnik kimliklerle, siyasi kırat ve altıok kavgası yapmadan huzurlu bir paylaşım vardı.) Şimdiki toplum yaşamlarını düşününce BİR TÜRLÜ ÇÖZEMİYORUM… Bence Doğan CÜCELOĞLU kitaplarını toplum olarak okuyup EMPATİ öğrenme zamanımız geldi diye düşünüyorum. Stressiz yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Dualar yetmiyor. Bence çok ciddi 3. DÜNYA SAVAŞI yaşıyoruz. Düşman gözükmüyor,cephane ile durduramayız,Tek çözüm evlerimizde KARANTİNA GÜNLERİ ciddiyeti ve ayakta alkışlanacak BEYAZ ÜNİFORMALILAR,HİPOKRAT yemini yapmış SAĞLIKÇILARIMIZ.Onların özverili yaşamları ve bu uğurda bizler için kendini feda eden doktor vefatlarımızdan olayın ciddi boyutları… Toplum efsaneleri geçmişten günümüze aynı anlatım

65 YAŞ EVDE DİYE İSYANLARI ANLAYAMIYORUM.Kurallara uymayarak hastane odalarında geçireceğimiz kısıtlı yaşam ve Rus ruleti gibi yaşam kumarını oynamak daha mı hoş.?Depremlerle yaşamaya alıştığımız gibi,Bu her hangi bir kış gribi değil ki,MASKE-SOSYAL MESAFE-YENİ YAŞAM ŞARTLARI artık alışmamız gerekli,Bizde yok deyip,KORMUYORUM DİYENLERDEN,ben korkuyorum taşıyıcı olma şanslarının kurbanı olmak istemiyorum... ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ...

 

TEMA ve HAYRETTİN KARACA bütünleşmesine gelirsek; 1992 yılında YALOVA ARBERATUM (bitki gen müzesi) Kurucusu Nihat Gökyiğit ile Amerika Çevre Ödülü almaları dolaysıyla tanışıp TEMA eğitmeni olduktan sonra beynimize kazınan önemli başlıklar bu gün için daha anlam ifade ediyor.

BARIŞ TOPRAKTAN GELECEK-DOĞANIN BİZE İHTİYACI YOK BİZİM DOĞAYA İHTİYACIMIZ VAR-GELECEKTE DÜNYA SAVAŞLARI SU SAVAŞI OLARAK GERCEKLEŞECEK (Çünkü yer altı sularımızı hor kullandık,Küresel Erime çok ciddi.Göllerimiz kuruyor.)TOPRAĞA HOR BAKAN,TERK EDEN GELECEĞİ TAMAMEN KARANLIKTIR,-YOKSULLUĞUN TEK ÇÖZÜMÜ TOPRAKTAN GELİR ELDE ETMEK,AKAN SULARIMIZI,KARLARIMIZI YER ALTI SUYU OLARAK BİRİKTİREBİLMEKTEN GEÇER-DÜNYANIN ÇOK ÖZEL TOPRAKLARINDAYIZ,AB ÜLKELERİ VE AMERİKA TOPLUMU BİZLERİ TOPLU TÜKETİME ALIŞTIRDI ÇOK YANLIŞ ÇİZGİDEYİZ-VATAN TOPRAĞI KUTSALDIR ÇÖLLEŞMEYE İZİN VERMEYELİM,ORMANLARIMIZI YOK ETMEYELİM.-YANAN ORMAN SADECE İNSAN KAYIPLARINA GÖRE DEĞİL,YABAN HAYATI VE TOPRAK İÇİNDEKİ CANLILARDIDA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİR…v.s. Yüzlerce eğitim başlığı sıralayabilirim. Merhum Hayrettin KARACANIN isyanları (Hele  Ören MEŞE palamutlarını halen kıymetini bilip tüm Türkiye için çoğaltamamamızın ezikliği.)KIZILDERİLİ DOĞA SEVGİSİ KÜÇÜK AĞACIN EĞİTİMİ.)(Okyanusun kirliliği,yangınlar,buzulların erimesi,çayırların tükenmesi,toprak üzeri doğal kaynakları tüketmemiz,et ve mangal tutkumuz,evcil olmayan hayvanların tüketimi ve çevrelerini değiştirmek ikazları yetmedi.)

Şimdi evlerimize kapandık,Hangi eşya veya giysi önemli bizler için ARTIK DEĞERSİZ sadece can kaygısı içindeyiz,Doğa çok mutlu,yaban hayvanlar çok mutlu insansız yaşamanın mutlu örneklerini her gün basından takip ediyoruz.(Doğa tahribatımız,beton dünyamız şimdilik durdu…Ozon tabaka yırtığı bile kendini tamire başladı.v,s,)

1999 yılında Edremit Körfezine yerleştiğimde,Babam kadar saygı duyduğum Alibey KUDAR dan KÖY ENSTİTÜ’lü olduğu için bazı anılar dinlemiştim fakat evde Kitaplarımın arasında bulduğum (ÖĞRETMEN BENİSA-Huriye ŞARAÇ) kitabında EŞKİŞEHİR-ÇİFTELER Köy Enstitüsü mezunu bir bayan öğretmenin anıları beni tekrar bu günler ile öğlesine bir bütünleştirdi ki inanamazsınız,Anadolu’nun Okulsuz ve öğretmensiz 2.dünya savaşı yılları Devlet ve Halk bütünleşmesi İmece beraberliği.Toprak ağaları ile bugünkü İş dünyası..Yeni Türkçe yazılarla okuma seferberliği, İlim ile Din duygularının çatışması... .(Bence bu kitap veya NUTUK mutlaka okunmalı bu günleri daha iyi anlayabiliriz.)

 

KISACA KÖY ENSTİTÜLERİ: Reisicumhur İsmet İnönü ve 2 Dünya savaşı yılları-17 Nisan 1940 –Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde Bir Türkiye Mucizesi Ekonomik, Toplumsal ve Kültürel gelişimin de Belirleyici bir rol oynayan Okullar,Tarıma elverişli arazilere yakın köylerde DEVLET,Köylü işbirliği ile kurularak Tarım,Kültür,Toprak ve Doğa yaşamı,Okuma eğitimleriyle Kadının toplumdaki yerinde çok yararlı örnekler göstermiştir.1940_1954 yılına kadar 1.308 Kadın Öğretmen ve 15.943 Erkek öğretmen yetiştirmiştir,Ankara,Adana,Antalya,Aydın Balıkesir, Diyarbakır,Eskişehir,Erzurum,Samsun,Sakarya,Sivas,Kayseri,Konya,Kastamonu,Kars,Kırklareli,Malatya, İzmir,Isparta,Trabzon,Van olarak 21 bölgede kurulmuştur.

SONUÇTA BUGÜN İÇİN ANLAMLI BİR CÜMLE DİZİSİNİ PAYLAŞMAK İSTERİM.(Söz-Pieta )

SÖYLEDİM….Herkes duydu anlamına gelmez.

DUYDU………Doğru anladı anlamına gelmez.(Kültürel farklılıkla anlamlar değişkendir.)

ANLADI…….Hak verdi anlamına gelmez

HAK VERDİ….İnandı anlamına gelmez.

İNANDI………Uyguladı anlamına gelmez

UYGULADI….Devamlı sürdürecek anlamına gelmez.

 

 

HAŞMET DEMİRBİL

FOTOĞRAF KOÇU

EĞİTMEN – GAZETECİ

ARAŞTIRMACI YAZAR

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 5 = ?