- Anasayfa
- Hüseyin Ergül
“POTANSİYEL ENERJİYE FARKLI BAKIŞ”

Potansiyel enerjiye, farklı bakışı söylemek için önce, onun ne olduğunu belirtmek gerekir.
Potansiyel enerji için, hesaplanmasında,
Ep=Kütle. Yerçekim ivmesi. Yükseklik formülü kullanılır.
Ep=mg.h
Potansiyel enerji, bir cismin yüksekliği nedeniyle kazandığı enerjidir. Denilir.
Eleştirel bakış:
Sözü edilen yükseklik (h), cismin düşey doğrultuda aldığı, sınırlı bir yoldur. Yani sembol olarak (s)dir.
h╬s, yükseklik, özdeştir s yolu.
g=Yerçekimi ivmesidir.
Bunun yerine, (a), hız ivmesini kullanabiliriz.
Çünkü, F=m.a (Dinamiğin temel prensibidir)
Bu durumda formül:
Ep=F.S olur.
Bu da Kinetik enerjidir.
Ve, Potansiyel enerji=Kinetik enerji yazılabilir.
Bir sistem, ya da cisim yüksekten yere bırakılıyor ise, yere doğru, düşey doğrultuda ivmeli bir hareket yapar.
Ek=F.S olur
h=s
Olaya etki eden kuvvet, yüksekte tutan kuvvet ile, hareket doğrultusunda ona katkı veren, atmosfer basıncıdır.
Yani F=F1+F2 veya R= F1+F2 olur.
Bu durumda bileşke kuvveti ivmesinden söz edebiliriz.
Bu durumda, Ek=R.a.s. formülü şekillenir.
Potansiyel enerjiyi, yapısal ve kütlesel enerji olarak yorumlamak, “Kütle enerjiye dönüşür.” Kural ve gerçeğinin sayısal disiplininin (karşılığı) kolayca bulunmasını sağlar.
Ayrıca, moleküler yapı, atomsal yapıda yer alan temel parçacıkların, enerji dönüşümleri, ayrıntıları ile hesap edilir olur.
Bu konuda, Sekuraltı Felsefe’nin yeni bir atom modeli, periyodik vetvel, için önerici ve 7.nci boyut özellikleri kullanılarak farklı yollar denenir. Ve deneyleme işlemleri kolaylaşır.
DÜNYA ZAMANI
HÜSEYİN ERGÜL
“EYBİYOLCU”