Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

Başkan Yılmaz, Geleceğin mesleği tarım

Bu haber 755 kere okunmuş. 13.01.2020 Pazartesi 07:54

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 174. yılı kapsamında düzenlenen “Tarım Haftası” programına katıldı. Balıkesir’in tarım potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, katma değeri yüksek ürünler üretildiği takdirde geleceğin mesleğinin tarım olduğunu söyledi.

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğükatkılarıyla düzenlenen “10 Ocak Tarım Haftası”  etkinlikleri,İl Tarım Heyeti’nin Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Heyet ardından Valilik ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ziyaretleri gerçekleştirdi. Tarım Haftası etkinliklerine katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, tarımsal öğretimin 174. yılı nedeniyle “Tarım Haftası” kapsamındaaçılan tarım fotoğrafları sergisini gezerek Balıkesir’de tarımsal ve tarıma dayalı ürün ihracatı yapan firmaların açtığı stantları ziyaret edip ürünleri inceledi. Akabinde gerçekleştirilen panelde; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Söğüt ve Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Ziya İlhan, Balıkesir’in tarım ve hayvancılık potansiyeliyle ilgili bilgiler vererek bu konuda yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundular.

BAŞKAN YILMAZ: KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

Panelde bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, artan nüfusla birlikte gıda maddelerine ihtiyacında arttığını söyleyerek “Lezzetler farklı noktada dünyanın her yerinde tercih edilen şeyler olmaya başladı. Katma değeri yüksek ürünler üreten ülkeler bunları diğer ülkelere ihraç ediyorlar. Hollanda’ya gittiğiniz zaman peyniriyle meşhur. Fakat tattığımızda damak lezzetimize göre şimdiye kadar tattığımız peynirlerden farklı olduğunu görüyoruz. Bu aslında o ülkenin kendisiyle ilgili dünyada oluşturduğu algı. Herkesin beğendiği bir şeyi beğenmediğiniz zaman eksik olan siz oluyorsunuz, böyle bir algı oluşturmuşlar. Her ülkenin kendini tanıttığı ürünleri var. Artık insanların kendine yeteceğinden daha fazla ürün üreten rekabetçi bir ortam var. O zaman bizim, şehir olarak; katma değeri yüksek, insanımıza daha çok kazanç getiren ve ihtiyaç duyulan değil, nitelikli ihtiyaç duyulan ürünlere geçmemiz gerekiyor. Ülkemizde üretilip diğer ülkelere kalitesinden dolayı gönderdiğimiz ürünler var. Balıkesir, Türkiye’yi doyuran il ifadesini haklı olarak kullanıyoruz ama bu işi yapan insanların hepsinin de ben çalıştım ve karşılığını aldım diyebileceği ortamı burada mevcut bulunan insanlarla beraber oluşturmalıyız.” dedi.

“SEKTÖRÜN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK ZEMİNLER OLUŞTURMALIYIZ”

Tarımla uğraşan insanların ürünlerinin gelirinin her zaman daha fazla olması için yapılan çalışmalara her zaman destek vereceklerini belirten Başkan Yılmaz, devamında şöyle konuştu: “Bizler yerel yönetimde, Ziraat Odamız kendi altyapısıyla, üniversitelerimiz, devletin idari mekanizmasını temsil eden Valiliğimiz, kaymakamlarımız ve onlara bağlı idareciler hep beraber katma değeri yüksek ürünlere geçip pazar payları daha yüksek oranlara nasıl ulaşabiliriz? Eğitimcilerimiz bununla ilgili arge çalışmalarını yapıp uygulayıcı olan çiftçilerimize, vatandaşlarımıza bunları öğretip daha çok verimli almasını sağlamalı. Ticaret erbabı olup bu ürünlerin ülke geneline ve yurtdışına satılmasını sağlayan arkadaşların katma değeri, ambalajı daha güzel hale getirmesi gerekiyor. Bizim de yerel yöneticiler olarak hayatlarını kolaylaştıracak zeminleri oluşturacak platformları oluşturmamız gerekiyor. Balıkesir bu işte üzerine düşeni son 10 yılda yapmaya başladı. Konuyla ilgili bir algımız oluştu, bu haftalar ve buna benzer etkinliklerde bu işi iyi yapanları iyi dinleyip bu pazardan pay alanlardan daha fazlalarını üretmek hepimizin asıl görevi olmalı. Görüyorum burada gençler var, geleceğin mesleği aslında tarım. Bir teknoloji var bir de tarım var. Burada; veterinerlik, ziraat fakülteleri üstlerine düşeni yapmak için hazır. Gençlere de bu alanın farkındalığını artırmayı hep beraber öğretmemiz gerekiyor.”

CANBEY: TARIMDA İNANILMAZ BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM VAR

Balıkesir’in gerçek bir tarım şehri olduğunu ve çok ciddi potansiyel barındırdığını belirten Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey “Tarımın ne olduğunu ve neler yapılması gerektiğini biliyoruz. Çok kıymetli ovalarımız var. Özellikle bunların nasıl değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili kafa yoruyoruz. Balıkesir için Türkiye’yi doyuran il diyoruz ama gerçekten bugün tarımsal üretimde hem Türkiye’de hem de dünyada istediğimiz anlamda rekabet edebiliyor muyuz; sürdürülebilirlik anlamında verimlilik anlamında, teknolojik gelişim, değişim, dönüşüm anlamında dünyada hak ettiğimiz yerde miyiz? Bunlara ne kadar kafa yoruyoruz, bunlarla ne kadar uğraşıyoruz aslında bu sorularla mücadele etmemiz, bu soruları cevabını bulmamız gerekiyor. Bugün dünyada en stratejik sektörler arasında tarım kabul ediliyor. Tarımda inanılmaz bir değişim ve dönüşüm var. Bugün tarım dediğimizde artık insanlar sadece emek yoğun bir sektörden bahsetmiyor. Hem teknolojik anlamda çok ciddi bir değişim oldu. Hem de ekonomik kazanım anlamında şu anda tarım alanı çok ciddi bir şekilde önümüzde duruyor.” dedi.

“HER DAİM TARIM SEKTÖRÜNÜN YANINDAYIZ”

Balıkesir için en önemli sorunlardan bir tanesinin tarıma dayalı sanayi alanlarının oluşturulamamış olduğunu dile getiren Milletvekili Canbey “Önümüzdeki dönemde bence en fazla kafa yoracağımız konulardan bir tanesi tarımsal verimliliği, sürdürülebilirliği nasıl artırabiliriz ve tarıma dayalı sanayiyi nasıl geliştirebiliriz olmalı. Bir ürünü üretip satmak katma değer anlamında bize bir şey kazandırmıyor. Ürünü üretip onu tarıma dayalı sanayiyle geliştirip yeni inovasyonlarla dünya pazarına sunmak ve uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelmek bizim en önemli önceliklerimizden birisi olmalı. Nerede ne üretilmeli hangi alanda ne ekersek daha fazla verim alabiliriz bunların hesabını yaparak önümüzdeki dönemde tarıma yönelik çalışmalarımızı geliştirebiliriz. Bugün burada yapılan çalışma gerçekten çok değerli çok kıymetli. Bu tip çalışmaların daha çok yapılması gerekiyor. Şu anda yapılan çalışmaları yakinen takip ediyorum önemli çalışmalar yürütülüyor. Hayvancılık anlamındaki potansiyelimizi değerlendirmek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Her daim tarım sektörünün yanındayız. Önümüzde kıymetli bir zaman dilimi var bunu en iyi şekilde değerlendirip şehrimize katma değer üretmek için gayret göstereceğiz.”

VALİ YAZICI: ÜRETİMDE KALİTE VAZGEÇİLMEZİMİZ OLMALI

10 Ocak 1846’da İstanbul Ziraat Mektebi Aliye’si açılmasıyla Türkiye’de tarımsal öğretimin başladığını belirten Vali Ersin Yazıcı “Biz, bir tarım kenti olarak Türkiye’yi doyuran il olarak tarım ve hayvancılıkta gerçekten ülkenin üst sıralarındayız. Hem üretim anlamında hem kaliteli ürün halkımıza hatta dünyaya sunmak anlamında dolayısıyla bu şehirde buradaki öğrencileri öncelikle bu alanı tercih ettikleri için doğru yerde oldukları için hem ailelerini tebrik ediyorum. Yaşamın devam edebilmesi için tarım olmazsa olmazımız ve bunları üretirken asla ve asla kaliteden vazgeçmeyelim. İnsanoğlunun vazgeçilmezi olan yerine ikamesi olmayan başka türlü giderilemeyen yemek içmek zorunda olduğumuz bu ürünleri en kaliteli şekilde hep birlikte üreteceğiz. Meslek liselerimizde, meslek yüksekokullarımızda, üniversitelerimizin ilgili fakültelerinde hep birlikte bu şehirde en iyisini üretmek için etimizle, sütümüzle, biberimizle, bamyamızla Türkiye’ye örnek olacak, parmakla gösterilecek tarımsal ve hayvansal faaliyetleri bu şehirde yapıyoruz, sizlerin sayesinde yapmaya devam edeceğiz. Salonda bulunan gençlerimizin içerisinden çok sayıda bu tür ihracat yapan şirketler kuran, söz sahibi olanların çıkacağına inanıyorum.”ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Balıkesir’de tarım sektöründe ihracat yapan firmaları temsilcilerine plaket takdim edildi. Tarımsal ve tarıma dayalı ürün ihracatı yapan firma temsilcilerinin kendi başarı hikâyelerini ve faaliyetlerini anlatmasıyla devam eden panele; Vali Ersin Yazıcı, MKYK Üyesi ve Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, Tarım ve Orman İl Müdürü Kurtuluş Candan, akademisyenler, tarımsal üretim yapan firmaların yetkilileri ile öğrenciler katıldı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 9 = ?