Namaz Vakitleri
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

BAROLAR BİRLİĞİNDEN, 25 KASIM “KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Bu haber 1015 kere okunmuş. 24.11.2017 Cuma 17:29

Edremit İlçesinde Avukatlar tarafından okunan basın açıklamasında, “25 Kasım “Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası mücadele günü, Dominik Cumhuriyetinin 31 yıl boyunca baskı ve zulümle yöneten diktatör Turjilo’ya karşı mücadele eden yürekli kadınlar Mirabel kardeşlerin 25 Kasım 1960’da tecavüz edilerek ve dövülerek öldürülmesinin anısına, baskılara ve kadınlara yönelik şiddete mücadele etmek adına ölümsüzleştirdiği bir gün. Kadına Yönelik Şiddetin giderek arttığı bu günlerde; mücadele yöntemlerini tartışırken, kadına yönelik şiddetin hayatın diğer alanlarında yaşanan şiddetten bağımsız olarak ele alınmasını durumunda mücadelenin etkisiz kalmasına yol açacağı gerçeğini de dikkate almamız gerekmektedir. Şiddet kimden, nereden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın şiddet uygulayanın kim olduğuna, neden uyguladığına bakılmaksızın ortak bir bilinçle karşı konulmalıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadele için Ulusal eylem planları yapılmasına rağmen, ülkemizde kadına yönelik şiddetin arttığı görülmektedir. Kadınlar ve kızı çocukları, her alanda eğitim, yaş. Sosyal ekonomik durum ayırt etmeksizin şiddet görmekte, tacize, tecavüze uğramakta, sakat kalmakta ve öldürülmektedir. Yasalarımızda yapılan değişikliklerin Kadına yönelik şiddetin önlemeye yetmediği, hatta en önemli insan hakkı olan yaşam hakkını ihlal eden öldürme fiilinin giderek arttığı bir gerçektir. Bu artışın önemli bir nedeni de ülkemizde yasa ve uygulama alanındaki yetersizliktir. Mücadele sonucu varmak isteniyorsa devletin her kurumu ile sorunu çözmeye odaklanması gerekmektedir. Öncelikle Kadına yönelik şiddetin kadının sosyal hayata katılımını engelleyen bir olgu olduğunun kabulüyle, mücadeleyi şiddet uyguladıktan sonra vermek yerine, şiddetin uygulanmasının önüne geçilmesi yönünde mücadele yöntemleri oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devletin çok yönlü, bütünlüklü politikalar üretmesi, mücadelenin toplumsal düzeyde ortak ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekir. Kadına yönelik şiddeti doğuran ve sürekli hale getiren olumsuz tutum ve davranışları ortadan kaldırmak için cinsiyet eşitliği ve sosyal farkındalık yaratmak, bireylerin ve toplumun kadına bakış açısını dönüştürmek zorunluluktur. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelesinde bu mücadelenin paydaşı olan herkesin samimi olması gerekmektedir. Özellikle devletin, hükümetin, siyasi makamların kadına bakış açılarını kadın sorununu çözecek yönde dönüştürmeleri gerekmektedir. Yasaları çözüme odaklı değiştirirken, kullanılan siyasi dilin kadın haklarına aykırı olması, toplumsal zihniyet değişikliğinin önündeki en önemli engeldir. Cumhuriyetle kazanılan haklarımızın ortadan kaldırılmasına yol açacak yasa değişiklikleri, laik eğitimden uzaklaşılması, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlarda kullanılan dilen ve açıklamaların kadın haklarına aykırı olması kadının her şeyden önce birey olduğunun kabul edilmemesi yönündeki beyan ve tutumlar, kadına yönelik şiddetin artmasına yol açabilecek ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi engelleyebilecektir. Bu nedenle Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında karar alma sürecinin kapsayıcı bir süreç olması ve tüm paydaşlarının rol oynamasının sağlanması gerekmektedir. Kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin bu sürece dahil edilmeleri sağlanmalı, bu örgütler desteklenmeli ve bu örgütlere danışılmalı görüş alınmalıdır. Karar mekanizmasında insan hakları ön planda olmalı, kadına yönelik şiddet bireysel kadın hakları ihlali olarak kabul edilmelidir. İstanbul Sözleşmesine ilk imza atan ülke olmamıza ve sözleşmede açıkça yasaklanmasına rağmen Aile Hukuku ve Kadına Karşı Şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulanmasının düşünülmesi hukuki dayanaktan yoksundur. Böyle bir kabul, sözleşmenin ihlaline yol açacağı gibi kadına şiddetin önlenmesine de engeldir. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak, her zaman ülkenin her yerinde kadın hakkı ihlallerinin, kadına şiddet içeren her tür davranışın Cumhuriyetle edinilen hakların ihlali anlamına gelen yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam edecek ve kadına karşı şiddetin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Devlet İstatistikleri baz alınarak oluşturulan Kadın Cinayetleri Platformu Raporuna göre; Ekim ayında 40 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 25 Kadına cinsel şiddet uygulandı, 32 çocuk ise cinsel istismara maruz bırakıldı. 2016 Yılında toplam 328 kadın öldürülmüşken, 2017 yılının daha Ekim ayında öldürülen kadın sayısı 339’a yükseldi. Ayrıca Ekim ayında öldürülen kadınların yüzde 20’sini 19-24 yaş aralığındaki kadınlar oluştururken, geçtiğimiz Eylül ayına göre bu oran yüzde 10 artış göstermiş durumda. Rapora göre, kadınların yüzde 35’i boşanmak istediği için, ilişkisini sonlandırmak isteği için ve kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürülürken, yüzde 15’i ise ekonomik nedenlerle öldürüldü. Kadınlar yüzde 70’inin en yakınları (eşi, babası, oğlu, kardeşi) tarafından öldürüldüğünün belirtildiği rapora göre; Kadınlar darp edilerek, işkencelerle öldürülmeye devam ediyor, silah kullanım oranı artıyor. Kadınların yüzde 40’ı ateşli silahla, yüzde 28’i kesici aletle öldürüldü. Birçoğu ise pek çok insanın hatta çocuklarının önünde katlediliyor. Kamuoyuna saygılarımızla.” Denildi. Haber: Mehmet ERKUT

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız: